Blåvand

Området:

Blåvand er et ganske specielt sted for vores familie. Jeg besøgte området med mine forældre i midten af 60'erne, kom her i 70'erne og 80'erne med min egen familie, først i telt, senere i Camp-Let og campingvogn på den nu nedlagte "Grandts Camping" og i 1987 købte vi så vores første sommerhus "Far out West". I 1995 blev det så til det nuværende sommerhus, der mange uger om året danner rammen om gode naturoplevelser, samvær og rekreation for krop og sjæl.


Naturen byder hele året på et væld af "gaver". I vintermånederne lokker det oprørske hav med rav og strandingstræ, der sætter det kreative sind i sving. Der er intet som en morgen efter storm, hvor man som nogle af de første på stranden har gode muligheder for at finde rav. Foråret og sommeren byder på indsamling af snapseurter i klitten, i baglandet og i plantagerne, efteråret byder på et væld af bær, svampe, urter og hele året rundt møder man dyr i plantagerne eller kronvildt på de åbne områder.


På trods af mange år i dette unikke område, bliver vi aldrig trætte af at komme her. Der er altid foranding af kysten, af naturen og dyrelivet. Der sker altid noget. Her oplever man i det ene øjeblik stilheden og mørket som kun her alleryderst mod vest, for dagen efter at vågne til bulderet fra kysten, hvor havet larmer og buldrer og forandrer "Hukket" en helt ny kyst.


En rigtig dejlig travetur får man ved at gå mod nord fra sommerhuset, dreje mod vest ved "skydeskiltet", fortsætte ca en halv km. og dreje mod nord over heden. Her støder man på forsvarets vej, der går fra Radarmasten og ca 2 km ud til græsningsarealerne mod vest. Her møder man den uberørte natur. På vej derud kan man læse om arbejderlejren, der senere blev russisk flygtningelejr. Der er opsat et informativt skilt i vejkanten. Længere ude fortsætter man ligeud, hvor forsvarets vej drejer tv. mod fyret. Man skal passere et par låger på vejen. Gå helt ud til klitten og fortsæt mod havet. Her er en enestående natur, og har man hang til havtorn, er der et enormt krat her. Medbring en skævbider, en sæk og kom bærrene i en fryser ved hjemkomsten. Tag dem op ved brug, ryst dem af de tornede grene. Havntorn giver en dejlig marmelade sammen med æbler.


Blåvand By.

I Blåvand by er der mange indkøbsmuligheder hele året, hvilket er specielt for de fleste danske turistbyer, der oftest lukker og slukker i oktober for først at åbne omkring påske. Her er der mulighed for at gøre en god handel både sommer og vinter. Der er næsten altid udsalg og tilbud på tøj. Man kæmper om kunderne, så priserne er meget rimelige. Hvad dagligvarer angår ligger Spar lige for. Indehaveren Brian har altid gode tilbud og i butikkens specialafdeling findes et bredt udvalg af lokale, nationale og internationale specialiteter og lækre færdigretter frisk fra butikkens køkken. . Der er både friskbagt brød og alt hvad hjertet begærer. Se butikkens hjemmeside her.


Blåvand by har mange gode og alsidige restauranter med noget for enhver smag. Acqua Blu byder på autentisk og veltillavet italiensk mad med italienske kokke og italienske tjenere. Restauranten drives af to italienske brødre. Pizzaerne er enestående autentiske.

Er man til det nyere køkken, så prøv Chhat Food and Wine Bar med økonomisk overkommelig gourmetmad.  Se anmeldelser og flere af områdets restauranter på Tripadvisor.

Hvad angår det gourmetagtige, så er Hr. Skovs Gourmetunivers absolut et must. Her slår indehaveren Claus sine folder og deler gerne smagsprøver og gode madråd ud. Han er nærmest et omvandrende gourmetleksikon. Her sælges egnens lokale produkter sammen med internationale specialiteter og køkkenredskaber.

På Torvet overfor Acqua Blu ligger Slainte Irsk Pub, et rigtig Hang-out-Sted med dejligt, velskænket fadøl, kaffespecialiteter og drinks af alle afskygninger. Der er udendørs servering hele året. Husk frakken i vinterperioden.


Bilture:

Skallingen noget helt specielt. For nogle år siden ofrede staten mange millioner på minerydning derude. Her er der mulighed for at opleve den barske og helt specielle vestjyske natur med marsk, klitter, vade, fugleliv og den uberørte kystlinje. Man kan køre til den nærmeste eller den fjerneste P-plads og gå lige ned på stranden. Kør fra Blåvand mod Ho. Drej th. i Ho og fortsæt gennem plantagen og ud over engene. Der kan være oversvømmet.

Plantagerne i omegnen er også et besøg værd. Der er mulig for gode gåture. Hvis det har sneet er der meget flot og stille herinde. Vi tager i plantagerne, hvis det vinder lidt for meget på stranden.


Vejers:

Vejers er altid hyggelig at besøge. Man kan tage militærvejen, der går fra i Blåvand, skråt overfor Ørnskov Supermarked mod nord (Kallemærskvej). Det er en meget smuk tur over Kallemærsk hede. Hvis der skydes,  tager I  vejen mod Oksbøl og drejer fra i det første lyskryds. I Vejers kan man køre på stranden. I den lille by er der et rigtig hyggeligt bolsjekogeri med god kaffe, kage, øl, is massevis af hjemmelavede bolsjer eller hvad man behager. Det er bedre bolscher end hos Blåvand Bolscher, hvor bolschemassen indkøbes færdig i Polen.


Svampene:

Er sommeren ikke for tør, er der et væld af svampe i områdets plantager. I sommeren 2017 fandt vi masser af kantareller og enkelte sommerrørhatte i begyndelsen af juli. I den tørre sommer 2018 måtte vi nøjes med Spar-købmandens champignong indtil slutningen af august og ind i september, hvor vi fandt en del Karl Johanner, brunstokket rørhat og lidt kantareller.På de sandede stier finder man også velsmagende mælkehat. Der arrangeres en del svampeture i sensommeren og efteråret. Se de lokale naturforeninger og den altid gode Facebook-guide til hvad der rører sig i Blåvand Nyheder fra Blåvand.