Horsensmusikere

Horsensmusikere.


Et stykke overset, lokalt kulturhistorie.


For en del år siden blev jeg opfordret til at nedskrive mine oplevelser som mangeårig musiker. Det syntes ikke at være et stort problem, da jeg ikke blot gennem de utallige engagementer og musikerjobs, men også gennem venskabet og bekendtskabet med de mange farverige og levende musikerkollegaer  i Horsensområdet har samlet rigeligt med stof og krudt i bøssen til at skrive et mindre værk om det, at have været musiker i en tid, hvor brugsmusikken havde optimale vilkår.

Begrebet ”danserestauranter” med levende musik fra 2-7 dage var stadigvæk en af de største faktorer i forlystelseslivet, da enhver mellemstor provinsby med respekt for sig selv havde mindst to af slagsen.

I Horsens havde man fra 50’erne og til midten af 70’erne et skiftende antal danserestauranter med Hejmdal, Kit-Cat og Lunden som omdrejningspunkterne. Herud over var der Zanzibar på havnen,  Børsen,  Håndværkerforeningen, Palækonditoriet (det senere Molly Malone), Den Blå Fugl på Søndergade og en del andre mindre værtshuse og restauranter med skiftende musik, alt sammen selvfinansierede etablissementer uden offentlige kroner indblandet, noget som næsten er helt utænkeligt i vores noget forkælede tidsalder.

Ude omkring i oplandet   var musikerne engagerede på kroerne, i hallerne og i forsamlingshusene, hvor der afholdtes offentlige baller,  enkeballer og dansanter. Her var de tonangivende Grønlænderkroen i Bisholt, Fakkegrav Badehotel, Færgegårdene i Snaptun og Juelsminde, Brøndums i Juelsminde, Sejet kro, Barrit  kro, Bjerre kro, Glud, Rårup, Skjold, As forsamlingshuse og sognegårde.


Det har været vi musikeres lod at være en del af den positive stemning, der opstår når fest, farver og fritid smelter sammen til en helhed. Det har for mit vedkommende skabt gode stunder og oplevelser med kollegaer, gæster og personale både udenfor og på scenen.

Det er det, som jeg på denne side forsøger at samle op på, ikke blot set fra min personlige vinkel, men også med set med kollegaer, ansatte, gæster og musikbrugernes briller i det hele taget.  Jeg tager dog afsæt i min egen musikhistorie og bevæger mig derfra ud blandt ovennævnte grupper med hovedvægten lagt på nulevende og afdøde kollegaer og deres musik og tilknytning til branchen.

Siden her vil i lang tid fremover være et ikke færdigt værk, hvor mit største ønske er, at mange vil bidrage med interviews, artikler, historier, fotos, videoer og andre arkivalier der vedrører  alt med relationer til musik- og restaurationslivet i Horsensområdet. Indsamling af materiale kan forgå ved at ringe til mig, skrive på min mail, benytte siden her eller Facebooksiden ”Horsensmusikere”, hvor der i længere tid har været en særdeles livlig trafik vedr. ovenstående. Kom frit frem, jeg er klar.

Som en start har jeg samlet biografisk materiale om en del Horsensmusikere og er som nævnt på farten for at komme hele vejen rundt til alle de, der ligger inde med værdifuldt materiale, der kan være med til at afdække denne helt unikke side af horsensiansk, ja af dansk kultur- og folkeliv.


Klik på navnene herunder for at læse biografierne om en række af Horsens kendte musikere. Flere kommer til hen ad vejen.

 Kontakt Steen Mørcholdt og kom med inputs og materiale til Horsensmu-sikere.

Skriv hvad du har på hjerte, og du vil kontaktet hurtigst muligt.