George Forbat

Familien George Forbat.

turnerende musikere tidligere med base i Horsens.


Da familien Forbat i ikke uvæsentlig grad satte sine musikalske spor på musikerlivet i Horsens fra 1957 og frem, dels som udøvende musikere og dels som impressario og musikformidlere, blev jeg meget glad, da George Forbat jr. indvilligede i at skrive til "Horsensmusikere". Her er historien om hans far George Forbats liv:


George Forbat blev født i Ungarn 1 1913 og døde i 1983  Musikken blev hans liv; først som pianist i diverse orkestre i Budapest. I januar 1957 kom familien til Danmark og bosatte sig siden i Horsens.

George Forbat senior med sit orkester på hotel Gellért i Budapest 1936.

Herunder ses han på Kit Cat sammen med en forholdsvis ung Bent Clausen i lederhosen-udstyr.GF. tog rundt i Jylland med fruen på trommer og spillede hver aften. De spillede også i Zermatt i Schweiz og i Nordsverige. Hertil var man dog nødt til at erhverve sig en bil; en Lloyd på papegøjeplader.

Langsomt – som GF lærte branchen at kende fra den nye side, begyndte han så småt at virke som impressario. Det blev til mange år med mange dansesteder overalt i Danmark, Tyskland og Norge.

Det var på denne tid, hvor østeuropæiske som Italienske musikere havde deres storhedstid i disse lande.

GF udvidede sine gøremål med egne restauranter, Sdr. Jylland, Hobro, Horsens og Nordvestjylland.

Der blev også tid til en 7 ugers krydstogt i sønnens orkester i 1971,  et sommer-nordkap-kryds der endte i New York.

 

På et tidspunkt blev det for meget – familien flyttede til Sjælland (sønnen boede allerede her), først til Solrød Strand ( 1975 ) siden tættere på Hovedstaden. I Solrød Strand begyndte et nyt kapitel i GF´s liv; samtidigt med at spille til enkeltdagssarrangementer, begyndte han at undervise. Det viste sig at han igen kavde fundet en mening med musikken. Det bredte sig til en større skare af elever og han tog det meget alvorligt..

 

Sådan blev det til hans død i maj 1983 – hvor en elev i Lyngby musikskole fandt ham død.

"Glemte noget som jeg synes er sjovt. Da jeg skulle optages i DMF, var der 3 censorer..Kassereren, Jerichau og 2 andre. Jerichaus kone var så vidt jeg husker pianist----det minder mig om Emma Knauff  og Birthe Reese !

Man skulle spille 2 selvvalgte ting og et fra bladet. Jeg har lige modtaget 3 flasker vin fra KMO i anledning af min 50 års jubilæum i DMF....

Så var der også Arne Dalby....jeg var så heldig at spille med ham nogle gange. Han var lidt speciel: Han talte ikke bare for, men også af ! Jeg husker også en af min fars bekendte: Henrik Petersen, med hans tyrolerorkester. Han havde et øldepot ved siden af...en rimelig god kombination.

Emma Knauff spillede for øvrigt til min søsters bryllup ( i Lunden ) i ´62 – sammen med Arne Andersen på violin.

Arne, som jo kom til at spille i mange år i Munkebjerg i Vejle, havde en af mine nu også afdøde venner med på klaveret: Erling Rasmussen. Ham havde jeg med i nogle mdr. på orgel. Da spillede jeg bas.Men det har nu ikke noget med Horsens at gøre.