Sommerhuset - vores hjem.
Forhistorien:
Da vi i 1976 slog vores villatelt op på Vejers Strand Camping, drømte vi ikke om, at vi her 45 år efter skulle sidde i vores eget sommerhus ca. 7 km sydligere og kigge ud over de åbne vidder med Blåvand fyr i baggrunden og den udstrakte natur til alle sider. Vores hyggelige og rummelige hjem ligger nemlig midt i den enestående vestjyske natur mellem Blåvand fyr og Blåvand by, helt udenfor kolonierne af sommerhuse. Her genfinder man tidligere tiders hedelandskab direkte uden for døren, og alligevel er der ikke langt til det pulserende liv, klitterne og havet.
Vores første investering i området var i 1987, da vi erhvervede et mindre sommerhus et par hundrede meter fra vores nuværende, som vi købte i 1995. Gennem årene har vi bygget til huset, og sidste skud på stammen var i 2020, da vi fik opført sidefløjen med garage, et lille værksted og plads til opbevaring og familien på besøg. Denne tilbygning giver yderligere læ og skærmer for vestenvinden og giver det hele præg af en trelænget gård. I 2020 renoverede vi det meste af stueetagen i det oprindelige "stuehus".
Fra husets mange åbne og overdækkede terrasser og solpladser er der en fantastisk udsigt over det uberørte landskab mod klitterne. Her er der altid mulighed for at finde en solkrog med læ. Fra køkkenet er der udgang mod NV og her nydes sommeraftnerne med 1. parket til Danmarks flotteste solnedgang, der sagtens kan måle sig med Skagens. Her kan man slappe af og spise mens man nyder udsigten direkte mod klitterne og over heden, som den idag kun opleves ganske få steder i Danmark. Trafik er der ikke meget af, da der ikke er gennemkørsel.
Der er ca. 700 meter til "det store Vesterhav" mod vest og samme afstand til den SV-vendte strand, der virker mere børnevenlig. Husets gode placering giver mulighed for kortere spadsereture og længere vandreture med masser af naturoplevelser på hede, i plantagerne og gennem klitterne. En gåtur tværs over heden og gennem klitterne er en helt speciel oplevelse. Den lidt længere tur ad militærvejen mod nord fører gennem et næsten uberørt klitlandskab og til stranden nord for fyret. På vejen møder man en stor info-tavle med oplysninger om den for længst nedlagte mandskabs- og senere flygtningelejr.
Overalt i området møder man ofte vildtet, der har det som blommen i et æg her i naturen, hvor de ofte kommer ind fra Forsvarets skydeområder nordpå.
Steens slægt.
Klik her, og du kommer til startsiden på Steens slægtsoplysninger, anetavler, navneregister mm.
1. Carsten Petersen, veteran fra treårskrigen 1848-51.
Carsten Petersen ligger på As kirkegård. Han er født i 1823 i byen Fahretoft ikke langt fra Bredstedt i det nuværende Sydslesvig, der dengang var dansk. Hans livshistorie er ganske afhængig af hans deltagelse i den 1. Slesvigske krig og er en historisk beretning om en af de menige forsvarere af et Danmark, der var oppe mod helt store kræfter. Carsten ender i Bjerre Herred, hvor han igen indtager rollen som en af "hverdagens små, men betydningsfulde helte".
2. Fra Breth Mark til Amerika. Brethslægten Tønnesen Bredal og familien Karstensen i As.
Carsten Petersen slog sig 1856 ned på Breth Mark og overtog svigerfaderen Jens Tønnesen Bredals ejendom. Ægteparret fik en søn og tre døtre. De tre døtre rejste til Amerika. I en høj alder solgte Carsten Pedersen og hustru sin ejendom og alt løsøre og fulgte efter. Sønnen Jens Peter blev tilbage i Bjerre herred, hvor han slog sig ned i Nøttrup og senere As. Hvordan gik det med forældrene i det fremmede?
3. Bødkerfamilien Sørensen i Nørager St.
Min oldefar Anders Sørensen er født i Hjørring i 1869. Faderen Anders døde inden sønnens fødsel og moderen rejste med sin nye mand og resten af familien til 1890'ernes København, hvor efterslægten er en fortælling om arbejdernes vilkår, hårdt arbejde som selvstændig, men også en fortælling om succes, der idag rækker uden for landets grænser.
Oldefar som eneste familiemedlem blev tilbage i et Vendsyssel uden ret meget at byde på for et ungt menneske med energi og gå-på-mod. Han fandt alligevel lykken, men søndenfjords i Nørager Stationsby, Durup sogn. Gennem hustruen, min oldemor Julianes brevveksling med døtrene Anna og Emma, og gennem fortællinger fra familiens ældste, får man et godt indblik i livet i en dansk stationsby fra omkring 1890 og til min farmor lukker og slukker i 1980'erne.
Klik på følgende for at læse artiklerne:
1. Carsten Petersen, veteran fra treårskrigen 1848-51.
2. Fra Breth Mark til Amerika. Brethslægten Tønnesen Bredal og familien Karstensen i As.
3. Bødkerfamilien Sørensen i Nørager St.: